Hoe werkt zonnestroom?

Zonnestroom is elektriciteit die door middel van zonnepanelen met fotovoltaïsche cellen (ook wel PV-cellen genoemd) uit de elektromagnetische stralingsenergie van de zon wordt opgewekt. Het gaat dus om licht, niet om warmte. Bij warm weer presteren zonnepanelen juist slechter.

Zonnestroom wordt sinds 1958 in satellieten gebruikt. De techniek is dus reeds meer dan 50 jaar oud. De netto opbrengst per m2 stijgt de laatste jaren nauwelijks meer. De prijzen zijn tussen 2003 en 2012 met 80% gezakt. De kostprijs per kWh is bij kwalitatief hoogwaardige PV configuraties minder dan €0,10. Dat is dus aanzienlijk goedkoper dan de €0,23 die kleinverbruikers gemiddeld betalen per kWh. Daarom is het aanbrengen van zonnepanelen sinds enkele jaren zo populair. Subsidie is niet langer nodig om elke dakeigenaar te laten investeren in een goede PV configuratie.

Naast PV technologie kennen we ook de termische zonenergie, hierbij wordt de zonnewarmte gebruikt voor bijvoorbeeld het opwarmen van water. Dit is de zonneboiler.

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, die naast elkaar gelamineerd worden in een EPA folie en bewerkt glas, in een aluminium frame worden geplaatst. Zonnecellen worden gemaakt van silicium. De grondstof van silicium is zand en dat is in overvloedige hoeveelheden aanwezig op aarde. 

Deze zonnecellen vangen licht op, en zetten dat om in gelijkstroom. Via een omvormer wordt deze gelijkstroom omgezet in wisselstroom, dat met ons elektriciteitsnet verbonden kan worden. 

 

Wat is Wattpiek (Wp)? 

Het Wp van een paneel is vastgesteld bij de producent als onderdeel van de verplichte Internationale Standaard Test. Een paneel met 250 Wp geeft onder standaard testomstandigheden 250 Watt vermogen af. In de praktijk zijn de weerscondities (straling, luchtvochtigheid, windsnelheid, reflectie, positie ten op zichte van de zon) totaal verschillend. Panelen met een hoge Wp kunnen in de praktijk netto minder opleveren dan panelen met een lagere Wp. Wp zegt ook niets over de productie van een paneel op langere termijn.

Wat is de salderingsregeling?

Deze wettelijke regeling houdt in dat de door u opgewekte energie onbeperkt (sinds 1 juni 2013) aan het energienet geleverd kan worden (ongeacht bij welke energiemaatschappij u zit) en u op een ander tijdstip energie aan het net kunt onttrekken. Uw opbrengsten en uw kosten worden dus gesaldeerd. Kortom, echt alle door u geproduceerde energie kan u dus echt gratis consumeren, ondanks dat u wel gebruik maakt van het elektriciteitsnet. 

Wanneer u jaarlijks meer levert dan afneemt, dan krijgt u van de meeste energiemaatschappijen tussen de 6 en 9 cent uitbetaald per geleverde kWh. Dat is de kale stroomprijs plus BTW.

Image

Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig?

Dat hangt van uw energieverbruik af. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt 3500 kWh per jaar. Daarvoor zijn circa 16 zonnepanelen nodig. Hiervoor heeft u 30m2 geschikt dak nodig.

Wat is nu het beste paneel?

Gezien de ligging van Nederland (rond de 52e noorderbreedtegraad) en de vele weertypes is het niet eenduidig vast te stellen of een poly of een mono hier in de praktijk beter zal renderen. De beste combinatie is een mono paneel met een amorfe laag erover. Panasonic is het enige bedrijf dat deze techniek uitstekend beheerst. Panasonic HIT panelen halen 21% rendement uit de zoninstraling.

Image

Wat is vermogenstolerantie?

Een zonnepaneel is een natuurproduct. Elke cel zal iets andere eigenschappen hebben. Elk paneel zal dus een tolerantie in kleur maar ook in de opbrengst hebben. Nu is het voor uw netto output belangrijk dat de panelen binnen één systeem zo homogeen mogelijk zijn. 

SolarProf werkt uitsluitend met positieve vermogenstoleranties. Dus bij de levering van 295 Wp panelen zal het werkelijke vermogen tussen de 295 en 300Wp liggen. Dit betekent dat het nominale vermogen van uw systeem in ieder geval bereikt of overschreden wordt.

Bereken uw winst

Vul uw gegevens van uw dak in op de Profcalculator en u krijgt een gerichte indicatie van het netto rendement op uw investering.

Bereken het hier

Neem contact op

Neem contact met ons op voor meer informatie over zonnepanelen.

Contact